Maahanmenon opettaminen koiralle

Tässä postauksessa kerron sinulle, kuinka voit opettaa koirasi menemään maahan naksutinkoulutusta hyödyntämällä. 

Variaatiot 

1. Maahanmeno ohjaajan edessä (istu, seiso) 

2. Maahanmeno perusasennosta 

3. Maahanmeno välimatkan päässä 

4. Maahanmeno ohjaajan liikkuessa takaperin 

5. Maahanmeno erilaisilla alustoilla 

6. Doggie-zen laadunvarmistus 

7. Ärsykekontrolli 

1. Maahanmeno ohjaajan edessä (istu, seiso) 

Istuminen ja seisominen ovat yksinkertaisia käytöksiä, joita koira usein tarjoaa omatoimisesti. Maahanmeno vaatii hieman enemmän ponnistelua, eikä sen vuoksi ole niitä ensimmäisiä, mitä koira tarjoaa vapaaehtoisesti. 

Tosin paimenkoirien sekä lintukoirien omistajat saattavat huomata, että koira pamahtaa maahan, kun pidättaydytään naksauttamasta koiran istuttua tai kokeillessa muita juttuja, joista se tavallisesti on saanut naksautuksen. Jos koira tarjoaa maahanmenoa turhautuessaan, on tätä helppo naksauttaa ja palkita. Pian koira jo tarjoaa maahanmenoa innoissaan palkkion toivossa. 

Tässä linkki videoon, jossa Hilla harjoittelee maahanmenoa ohjaajan edessä. Hilla kokeileekin nopeasti saako maahanmenolla naksautuksen ja palkkaa. 

Muiden koirien kanssa on usein tarpeen aloittaa hieman matalampien kriteerien kanssa. Kun koira istuu, voit esimerkiksi mennä kyykkyyn koiran eteen. Älä houkuttele makupaloilla, vaan istu ja odota. Naksauta ja palkkaa, jos koira menee maahan. Ehkä sinun täytyy ruveta naksauttamaan ja palkkaamaan myös siitä, että koira vain aikoo mennä maahan. Ja siitä lähdet muokkaamaan eli sheippaamaan maahanmenoa. Nostat kriteeriä aina vähän kerrallaan, kunnes koira menee kokonaan maahan. Lopulta nouse myös itse seisomaan. 

Venla käyttää hyvän aikaa, ennenkuin kokeilee maahanmenon toimivuutta. Tässä linkki videoon, jossa Venla pähkäilee millä tänään saisi naksautukset ja palkan. 

Voit myös käyttää kosketuskeppiä, jotta saat koiran menemään maahan. Kun koira istuu, pidä kosketuskeppiä sen kuonon alla. Naksauta ja palkkaa, kun koira koskettaa keppiä kuonollaan. Siirrä sitten kosketuskeppiä alemmas. Naksauta ja palkkaa yhä kun koira taivuttaa niskaansa ja koskettaa keppiä kuonollaan. Lopulta pidä kosketuskeppiä aivan maanrajassa, älä kuitenkaan naksauta kun se koskettaa keppiä, vaan odota, että koira aikoo mennä maahan ja naksauta ja palkkaa siitä. 

Kun koira osaa mennä maahan sinun osoittaessa maata kosketuskepillä, on aika häivyttää keppi asteittain pois. Jos koiran on vaikea mennä maahan, voit alkaa naksauttamaan ja palkkaamaan kun koira menee makuulle itsestään sisällä – koirathan kuitenkin menevät maahan useamman kerran päivässä. Kun olet saanut naksautettua ja palkattua tällaisista maahanmenoista 5 – 10 kertaa, on huomattavasti helpompi saada koira menemään maahan myös teidän treenatessa – silloin koira on jo kokenut että se saa naksautuksen ja palkan siitä

On eduksi, jos aloitat harjoittelun sisällä, maton päällä tai ulkona kuivalla nurmikolla. Siirry soralle, asfaltille ja märälle alustalle vasta, kun koiran mielestä maahanmeno on kivaa. 

Tässä on linkki videoon, jossa Venla harjoittelee maahanmenoa ohjaajan edessä ja ohjaaja yrittää vaidella hieman naksautuksen ajoitusta. Huomaatko sinä, mikä on kriteerinä kussakin klipissä?

2. Maahanmeno perusasennosta (linkki videoon, jossa Hilla harjoittelee tätä) 

Kun koira osaa mennä maahan sekä istuvasta että seisovasta asennosta edessäsi, onnistuu se tavallisesti helposti myös perusasennosta (koiran täytyy toki ensin osata perusasento, ennenkuin voit harjoitella tätä variaatiota). 

Joidenkin koirien saattaa olle vaikeata sponttaanisti mennä maahan kun ne istuvat perusasennossa. Tämä koskee erityisesti koiria, joita on treenattu «perinteisellä» tavalla tai usein komentamalla. Perusasennossa koira on siis usein tottunut odottamaan, että sitä käskytetään, eikä tarjoamaan käytöstä itsenäisesti. 

Tällaisen koiran kanssa on luultavasti yksinkertaisinta aloittaa niin, että koira on edessäsi, jossa sen on helpompi tarjota maahanmenoa itsenäisesti. Sitten siirryt vähitellen itse lähemmäksi koiraa ja käännyt niin, että koira on jokaisella toistolla lähempänä ja lähempänä vasenta jalkaasi. Muutaman tällaisen toiston jälkeen se luultavasti pystyy jo tarjoamaan perusasennosta maahanmenoa myös itsenäisesti. 

Tässä on linkki videoon, jossa treenaan Venlan ja Hillan kanssa maahanmenoa perusasennosta ensimmäistä kertaa. Ensin odotan, että koira tarjoaa maahanmenoa edessäni, sitten otan koiran vihjeestä perusasentoon ja odotan, että se tarjoaa maahanmenoa. 

3. Maahanmeno välimatkan päässä 

Koiran tulisi osata myös tarjota maahanmeno-käytöstä kun itse seisot pienen välimatkan päässä. Haastellisinta tässä harjoituksessa on, että koiran tulisi mennä suoraan maahan, ilman että se ottaa yhtään askelta kohti sinua. Tätä tarkoitusta varten on hyvä käyttää kosketusalustaa. 

Voit aloittaa naksauttamalla ensin muutaman kerran kun koira menee maahan vapaaehtoisesti edessäsi. Laita sitten kosketusalusta maahan (sama kosketusalusta, jonka olet jo aiemmin opettanut koiralle. Ks. täältä) samaan kohtaan, jossa äsken harjoittelitte maahanmenoa. 

Asetu itse kosketusalustan eteen ja anna koiran mennä vapaaehtoisesti maahan alustalle. Naksauttele tätämuutaman kerran ja sitten voit vähitellen siirtyä itse kauemmaksi ja kauemmaksi kosketusalustasta. Palaa aina palkkaamaan koiraa kosketusalustan luokse. Lisää välimatkaa 15 – 30 metriin. 

4. Maahanmeno ohjaajan liikkuessa takaperin 

Olet jo aikaisemmin harjoitellut että koira osaa seurata sinua kun kuljet takaperin. Nyt voit opettaaa koirasi menemään maahan liikkeestä sen seuratessa sinua. 

Naksauta ja palkkaa ensin pari kertaa maahanmenosta, kun seisot liikkumatta paikallasi. Lähde sitten hitaasti kulkemaan takaperin. Koira seuraa sinua ja katsoo sinua odottaen että naksautat ja palkkaat, mutta tällä kertaa et teekään niin. Jatka kävelyä takaperin ja koira yrittää nyt toista strategiaa – ja todennäköisesti se menee maahan, koska siitä se on juuri äskettäin saanut naksautuksen ja palkan. Ja tietenkin naksautat ja palkkaat, jos koira menee maahan. 

Jatka tämän harjoittelua niin kauan, että koira menee maahan kohtuullisen nopeasti, kun aloitat liikkumaan taaksepäin. Hiljalleen voit alkaa kulkea nopeammin ja nopeammin, jopa hölkätä takaperin. Kun koira tarjoaa maahanmenoa, vaikka sinä hölkkäät takaperin, voit olla oikein tyytyväinen itseesi ja koiraasi. 

Tässä linkki videoon, jossa Venla ja Hilla harjoittelevat maahanmenoa ohjaajan liikkuessa takaperin.

5. Maahanmeno erilaisilla alustoilla

Kun koira osaa joitakin edellä esitetyistä maahanmeno-variaatioista «helpoilla alustoilla», voit aloittaa harjoittelun «vaikeilla alustoilla» kuten soralla, asfaltilla, märällä alustalla, metsässä jne. Muista madaltaa muita kriteereitä (esim. lyhyempi välimatka) kun treenaat sellaisella alustalla, jota koira ei osaa hyvin ennestään. 

6. Doggie-zen laadunvarmistus 

Yksinkertaisinta on aloittaa laaduunvarmistustreeni asettamalla kaukopalkka (namikippo tms.) maahan ja siirtyä parin metrin päähän siitä. Odota että koira tarjoaa maahanmenoa vapaaehtoisesti, naksauta ja palkkaa sanomalla «ole hyvä». Kun tämä sujuu hyvin, kokeile samaa perusasennossa ja kun koira seuraa sinua kun kuljet takaperin. Muista vaihdella kaukopalkan paikkaa. 

Tässä on linkki videoon, jossa Venla ja Hilla harjoittelevat maahanmenoa ohjaajan edessä kaukopalkalla. 

Harjoitellessasi makuulle menoa pidemmällä välimatkalla, on usein käytännöllistä, jos voit asettaa palkan koiran taakse. Tämä auttaa koiraa pysymään paikoillaan, sen sijaan että se ottaisi askelia sinua kohti. Ensimmäisillä kerroilla on hyvä olla joku avustamassa ja vahtimassa kaukopalkkaa. 

Toinen tapa harjoitella doggie-zen laadunvarmistusta on käyttää käänteistä houkuttelua. Kun koira istuu tai seisoo (edessäsi tai perusasennossa) pidät namipalaa koiran pään yläpuolella, aivan kuin houkuttelisit sitä hyppäämään. Jos koira hyppää, laitat namin selkäsi taakse. Jos koirasi menee maahan, naksautat ja tipautat namin sen etujalkojen väliin maahan. Jos koira tarjoaa maahanmenoa kun houkuttelet sitä tekemään jotain aivan muuta, on sinulla jo melko luotettava käytös. 

Käänteistä houkuttelua on erittäin järkevää käyttää varsinkin, jos olet käyttänyt houkuttelua harjoittelun alussa. Voit myös käyttää käänteistä houkuttelua, kun haluat, että koira pysyy makuulla paremmin. Kun koira makaa, houkuttele sitä namin kanssa ryömimään eteenpäin. Jos koira seuraa makupalaa, piilota se selkäsi taakse. Jos taas koira jää paikoilleen ja mielellään jopa vetää päätänsä vähän taaksepäin, naksauta ja palkkaa välittömästi. Tämä on hyödyllinen harjoitus ehkäisemään sitä, että koira venyttää itsensä ylös tai eteen kun olet palkkaamassa sitä. 

7. Ärsykekontrolli 

Kun olet saanut muokattua eli sheipattua esiin nopean maahanmenon, voit alkaa laittaa vihjettä paikoilleen. 

Tee seuraavasti: 

Vaihe 1 

Sano «maahan» kun koira menee maahan vapaaehtoisesti, naksauta ja palkkaa. 

Vaihe 2 

Sano «maahan» vähän ennenkuin koira menee maahan, naksauta ja palkkaa, kun koira menee maahan. 

Vaihe 3 

Testaa maahan-vihje asteittain vaikeammissa tilanteissa.

Vaihe 4 

Palkitse ainoastaan, kun olet sanonut «maahan» ensin. Jos koira menee maahan ilman kehoitusta, älä palkitse. Pyydä koiraa nousemaan ylös ja koita uudelleen. 

Vaihe 5 

Sano «vale-vihjeitä» kun koira odottaa vihjettä «maahan». Jos koira menee maahan, näytät sille ettet aio palkata sitä. Kun se uudemman kerran odottaa vihjettä «maahan», sano «maahan» ja naksautat ja palkkaat kun se menee maahan. Voit myös käyttää avustajaa sanomaan vihjeitä, ja koiran ei siis tule huomioida niitä lainkaan.

 Nämä vaiheet tulisi toistaa kaikkien eri maahanmeno variaatioiden kanssa.

Meidät löytää myös Facebookista