Edellisessä postauksessa kerroin kuinka voit opettaa koirallesi katsekontaktin naksutinkoulutusta apuna käyttäen ja nyt jatkamme käytöksen laadunvarmistuksella eli doggie-zenillä.
Doggie-Zen laadunvarmistus
Suosittelen, että teet “doggie-zen laadunvarmistuksen” kaikille käytöksille, jotka koirallesi opetat. Tämä tarkoittaa, että koira oppii suorittamaan käytökset etäpalkan kanssa, eikä ainoastaan kun palkkaat suoraan taskusta.
Aseta namiastia tai koiran lempilelu maahan. Siirry parin metrin päähän. Kun koira katsoo sinua, naksauta ja sano “ole hyvä”. Tämä on erinomainen tapa yleistää käytös, eli tässä tapauksessa katsekontakti.
Jos koira kykenee katsomaan sinua, vaikka parin metrin päässä on jotain mitä se oikein kovasti haluaa, on sinulla paljon stabiilimpi katsekontakti käytössäsi. Kokeile etäpalkkaa kaikille kontaktiharjoituksen eri variaatioille.
Tässä linkki videoon, jossa Hilla harjoittelee katsekontaktia doggie-zenillä maustettuna.
Doggie-zen- harjoituksen voi tehdä myös ulkona tottiskentällä, kun koira haluaa jotain, kun se haluaa ulos ovesta, kun se haluaa iltaruokansa, nuuskia lyhtypylvästä tai toista koiraa, voit ottaa tavaksi, että koiran on katsottava sinua ennenkuin se saa “vapaa” signaalin.
Tällaisissa tapauksissa sinun ei tarvitse naksuttaa ja palkita – sanot vain “vapaa” kun koira katsoo sinua ja palkintona se saa juosta sen asian luokse, mihinkä se haluaa. Tällä tavoin voit käyttää häiriöitä vahvisteena kontaktille.
Tätä harjoitusta voi myös käyttää daameista kiinnostuneille uroskoirille. Katsekontaktin palkkiona koira päästetään nuuskimaan juoksuista narttua 10-15 sekunniksi. Vaikka treffit jäävät lyhyeksi, on tämä kuitenkin erittäin tehokas vahviste.
Itse olen käyttänyt doggie-zen- harjoitusta koirani Venlan kanssa, jolla oli erittäin voimakas pakkomielle vedestä ja uimisesta. Tästä olen kirjoittanut erillisen postauksen, jonka löydät täältä.
AINA KONTAKTI!
Yksi tärkeä sääntö meille naksutinkouluttajille on, ettemme ikinä painosta tai houkuttele koiraa, kun haluamme sen seuraavan meitä.
Sen sijaan odotamme aina, että koira itse valitsee katsoa meitä, ennenkuin me esimerkiksi alamme seurauttamaan tai harjoittelemaan muita liikkeitä. Näin me saamme rakennettua positiivisen «noidankehän». Hauskat asiat alkavat vain, kun koira katsoo ensin meitä vapaaehtoisesti.
Näin me vahvistamme, että koira katsoo meitä riippumatta siitä mitä me treenaamme.
Jos pidät huolen että harjoittelet aina tällä tavoin, saat hiljalleen oikein hyvän katsekontaktin, eikä sinun tarvitse ikinä painostaa koiraasi, jotta saisit sen seuraamaan itseäsi. On koiran vastuulla, että se katsoo sinua, eikä päin vastoin.
Seuraavassa Katsekontaktin ärsykekontrolli- postauksessa kerron sinulle kuinka saat kontaktikäytökselle kehotteen paikoilleen.
Meidät löytää myös Facebookista ja Instagramista